Så klarar du långresan – med billekar för barn

Så klarar du långresan – med billekar för barn

Funderar du över hur du kan göra bilresan roligare för barnen? Svaret är lekar. Visst finns det appar, men det är ändå något visst med att släppa telefonen och engagera sig i en rolig lek medan landet susar förbi utanför fönstret. Här kommer några tips som kan förhöja långtråkiga bilresor.

Låt oss vara ärliga. Hur härligt det än kan vara att ta sig fram med bil i vårt avlånga land så kan ändå resmoralen tryta efter ett tag. Då är det perfekt att dra igång en lek för att få upp humöret igen. Det finns många klassiska billekar för barn som dessutom kan vara roliga för hela familjen.

Billekar för små barn

En sådan är räkna bilar. Den kanske inte är den roligaste för de vuxna eller lite större barnen, men ska man göra en lång bilresa med barn i Sverige är denna billek för barn perfekt. Den är enkel och kan hålla barnen sysselsatta en lång stund. Det går helt enkelt till så att man väljer en färg och sedan ska man räkna antalet bilar med den färgen under en viss tid. Den med flest antal när tiden är ute vinner. En variant på denna klassiska billek för små barn är Räkna kossor, då man ska försöka räkna så många kossor man kan på en viss tid.

Billekar för äldre barn

För de lite äldre barnen kan kanske Hur långt borta är grejen? vara ett alternativ. Här gäller det att gissa hur långt borta en kyrka, ladugård, bro eller annan tydlig punkt befinner sig. Den vuxna som kör får hålla koll med mätaren. Ett annat alternativ för de lite större barnen är Alfabetisk bilresa. Då ska en deltagare börja med att säga ett resmål på A och sedan saker som går att göra där på samma bokstav. Sedan turas man om i alfabetisk ordning. Exempel: Jag ska till Amsterdam och använda appar.

Billekar för hela familjen

Givetvis är det allra roligaste om hela familjen kan vara med och leka i bilen. Självklart går det bra för de vuxna att vara med även i billekar för barn, men det kan vara roligt med något lite klurigare. Ett bra alternativ är Ett skepp kommer lastat, där det gäller att komma på saker på en viss bokstav som ska lastas i skeppet. Exempel: ”Ett skepp kommer lastat med saker på bokstaven m…” så måste nästa deltagare i tur komma på saker som börjar på m. En rolig billek med interaktion som man med fördel kan anpassa så att de vuxna till exempel får kortare tid på sig att svara.

Förhoppningsvis kan dessa tips på billekar göra långresan lite lättare och få upp humöret i bilen. Det viktigaste är att ta det lugnt och köra säkert på vägarna, för att vara rädd om både människor och bil. Om olyckan ändå skulle vara framme och vindrutan skadas kan det vara skönt att veta att Carglass® har 65 verkstäder över hela landet. Boka tid för vindruta reparation eller byte gör man enkelt online.