Läsarfråga: Hur lagar man stenskott själv?

Frågan många undrar: Kan man laga stenskott på vindrutan själv?

Hur lagar man stenskott själv? Det är en fråga som många bilägare söker svar på. Det enkla svaret är att det bör man inte göra. Det är en dålig idé både ur säkerhets- och ekonomiskt perspektiv. I stället bör man reparera sin bilruta hos en erfaren specialist, som vet vad de håller på med. Men det behöver inte bli speciellt dyrt – det kan till och med bli helt gratis.

Laga stenskott själv

Att laga stenskott själv kan vara förenat med väldigt stora risker. Det finns kit att köpa hos diverse återförsäljare, men det finns flera nackdelar med att laga stenskott på egen hand. Ett stenskott som inte lagats korrekt går inte att göra om, vilket blir betydligt dyrare än om man lagar stenskottet ordentligt från början. Enligt våra experter lönar det sig oftast att gå till en specialist på bilglas från början i stället för att laga stenskott själv.

Laga stenskott – pris

Kit för att laga stenskott själv finns att köpa på diverse hobbybutiker och det går självklart att utföra arbetet hemifrån. Men kostnaden för att köpa ett kit är ungefär detsamma som det kostar för konsumenten att gå till någon av Carglass® verkstäder och få sin bilruta lagad.

Försäkringen täcker ofta det mesta av jobbet och slutkostnaden för kunden brukar landa på som mest 200 kronor vilket är ungefär vad bara satsen kostar att köpa hem. Räknar man sedan med maskiner som behövs för jobbet och att det inte helt säkert blir bra framstår det inte som ett särskilt bra alternativ att laga bilrutan själv.

När ska man laga stenskott?

En smart idé är att laga stenskottet så fort som möjligt efter att man upptäckt skadan. Om man väntar för länge riskerar skadan att utveckla sig till en spricka som gör att man tvingas byta ut hela rutan istället. Om du råkat ut för ett stenskott kan du boka en tid hos Carglass® redan idag. Det går snabbt att få en tid och arbetet kostar oftast max ett par hundralappar – ett smartare alternativ än att laga stenskott själv.