Här är experternas råd för att köra barnen säkert

Kolla in experternas tips

Få saker är viktigare när man kör bil än barnens säkerhet. Det finns mycket information på nätet och vissa källor motsäger varandra. Läs vidare för att ta del av experternas tips om hur du kör dina små älsklingar så säkert som möjligt i bilen.

Bakåtvänd bilbarnstol – ålder?

Detta ämne har det rått delade meningar om under de senaste årtiondena. Om man ska gå på 1177:s råd så ska barn sitta i bakåtvänd stol upp till fyra-fem års ålder. Det är något som de flesta experter är överens om idag och anledningen är att barnets nacke inte är tillräckligt stark förrän de är i den åldern och en bakåtvänd stol ger bättre skydd.

I Sverige sker de vanligaste nackskadorna på barn i tre-fyraårsåldern, vilket är just då som de flesta svenska föräldrar byter till framåtvänd stol. Det kan alltså vara en idé att låta barnet sitta i bakåtvänd bilbarnstol ett litet extra tag.

Bakåtvänt Babyskydd

Under det första året ska barnet sitta i ett bakåtvänt babyskydd. Det hålls på plats av bältet som tillhör babyskyddet. Ett bra tips är att ringa och fråga BVC eller på kommunen – de kan ha babyskydd som man kan låna eller hyra.

Viktigt att tänka på när man väljer babyskydd är att det ska vara enkelt att montera, barnet ska sitta bekvämt och det ska även vara europa-godkänt. Dessa frågor kan ofta de i butiken svara på, men man kan också titta på denna lista, för att se om babyskyddet är säkert. Kom ihåg att barnet inte ska sitta för länge i babyskyddet – de har inte tillräckligt utvecklad ryggmuskulatur.

När barnet kan sitta själv eller har växt ur babyskyddet är det dags att byta till en bakåtvänd bilbanstol som kan monteras i både fram- och baksätet.

Bältesstol eller bälteskudde?

När bilbarnstolen blivit för liten (huvudet sticker upp en tredjedel ovanför kudden) är det dags för en bältesstol eller bälteskudde. Bältesstolen är en kudde med rygg, medan bälteskudden är en sittdel som gör att barnet kommer upp och ser till så att bilbältet hamnar rätt och inte klämmer åt magen.

Krockkudde Carglass® Sverige

Koppla ur airbag för barn

Många placerar det bakåtvända babyskyddet eller bilbarnstolen i framsätet. Det finns många fördelar med detta, särskilt om man är ensam vuxen och vill ha kontakt med barnet under färden. Men här är det viktigt att man ser till att koppla ur airbagen, som annars utgör en väldigt stor faracvid krock. På många nyare bilar är det så enkelt som att vrida på ett reglage. Inte förrän barnet är 140 centimeter är det redo att sitta på en plats med aktiv krockkudde.

Håll bilen hel

Det enklaste, men också kanske det viktigaste, rådet är att hålla bilen hel. En hel bil är säker och gör även dig som förare säker. Se till exempel till att ha vindrutan, som kan stå för upp till 30 procent av bilens totala hållbarhet, hel och ren. Drabbas du av stenskott eller andra skador på bilrutan, gå in och boka en tid för vindruta byte eller reparation på en gång.

Carglass® Sverige vindruta

Detta gäller enligt lag:

  • Barn som är kortare än 135 centimeter ska använda en särskild skyddsanordning, som babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde.
  • Barn som är yngre än tre år får inte åka i en personbil eller lastbil utan särskild skyddsanordning. Undantaget är vid tillfällig färd under korta taxiresor. Då får barnet inte åka i framsätet.
  • Föraren ansvarar för att passagerare som är under 15 år använder bilbälte eller annan skyddsanordning.
  • Det är olagligt att skjutsa fler barn än vad bilen är registrerad för. Passagerare ska sitta på en plats i bilen som är avsedd för passagerare. Uppgifter om hur många passagerare som bilen är registrerad för finns i bilens registreringsbevis och är lika många som antalet platser med bilbälten.

Källa: 1177