5 smarta tips som gör din bil redo för sommaren

boka tid

5 smarta tips som gör din bil redo för sommaren

För att bilsemestern ska bli så härlig som man tänkt sig är det några saker som bör ordnas först. Till exempel kan en skadad ruta förstöra en bra bilsemester – så det är bäst att laga vindrutan innan avfärd. Här är fler värdefulla tips inför en sommar på vägarna.

1. Ordentlig tvätt+vaxning

Efter vintermånaderna är bilen antagligen ordentligt smutsig. En ordentlig tvätt är att rekommendera inför sommaren och det kan även vara värt att lägga lite pengar på vax. Då fastnar inte smutsen lika lätt vilket leder till färre tvättar – bra både för plånboken och miljön. Dessutom minskar det risken att få en skadad vindruta.

2. Se till att vindrutan är hel

Detta kan låta som en självklarhet, men det är faktiskt många som åker runt med en trasig ruta eller stenskott. Vindrutan står för upp till 30 procent av bilens totala hållbarhet, så det är av yttersta vikt att den är hel. Behöver man byta eller laga sin vindruta är ett bra tips att boka en tid online hos Carglass® . Hos oss får man oftast en tid inom bara ett par dagar.

Laga vindruta Carglass® Sverige
En hel vindruta är väldigt viktigt för bilens totala hållfasthet. Behöver du boka en tid för byte eller lagning kan du göra det smidigt här

3. Kontrollera luftkonditioneringen

Under sommaren kommer antagligen bilens luftkonditionering att få jobba extra hårt. För att slippa tråkiga överraskningar är det ett smart tips att kontrollera AC:n i tid, innan den varmaste perioden på året är här. Inför långresor är det även viktigt att kolla så att luftkonditioneringen tål lite högre hastigheter. Att reparera luftkonditionering själv är inte att rekommendera – kontakta i så fall en auktoriserad bilverkstad.

4. Kontrollera däcken

Lika viktigt som att laga eller byta vindrutan är att kontrollera är däcken. Har man till exempel kört med snökedjor under vintern kan det ha orsakat slitningar på gummit. Ge däcken en visuell inspektion och kontrollera mönsterdjupet innan bilsemestern i sommar. Dessutom missar många att kolla lufttrycket i däcken, vilket kan orsaka stor skada.

5. Testa bromsarna

Under vintern slits bromsarna extra mycket. Detta beror bland annat på att det är mer trafik och att de flesta är benägna att bromsa mer vid halkigt underlag. Därför är det bra att testa bromsarna, så att allt fungerar som det ska. Är man inte bekväm med att göra det själv rekommenderas att anlita en erfaren mekaniker.