Så väljer du rätt i laddhybrid-djungeln

Välj rätt laddhybrid

Laddhybrid är otroligt hett 2020. Det finns massor av fördelar, både för miljön och din plånbok. Men hur ska man välja rätt i djungeln av märken och modeller? Här är några tips som hjälper dig en bit på vägen.

Vad är en plug-in Hybrid och hur skiljer den sig från en elhybrid?

En plug in-hybrid är samma sak som en laddhybrid och skiljer sig från en elhybrid genom att den kan pluggas in i en kontakt för att laddas upp. Fördelarna är många med att ha en laddhybrid. Om den används smart är det bra för både miljön och plånboken.

Precis som hos vanliga bilar finns det såklart skador som kan vara svåra att skydda sig mot, som skador på vindrutan till exempel. Råkar man ut för det är man välkommen att boka en tid hos Carglass® för att få snabb hjälp, vi lagar och byter vindrutor på alla laddhybrider och övriga bilmodeller.

Välj rätt laddhybrid   

Att välja laddhybrid är ofta ett väldigt smart val på lång sikt. I och med att bilen kan gå på el hålls bränsleförbrukningen nere, men om batterierna tar slut kan bilen även gå på bensin eller diesel. Detta innebär att bilen kommer att förbruka mindre bränsle än en vanlig bil.

2020 kommer väldigt många bilmärken ut med laddhybrider. Volvo laddhybrider förväntas göra stor succé i Sverige, men även märken som Honda och kanske framför allt KIA satsar hårt med nya modeller för den svenska marknaden. De sistnämnda spås ha en storsäljare på gång i Kia ceed sportswagon laddhybrid, som inspirerats av Volvo laddhybrid, men finns till ett betydligt lägre pris.

Hur långt kan man köra med en laddhybrid?

En viktig sak att titta på innan du väljer laddhybrid är självklart hur långt batteriet klarar att köra. De flesta modeller ligger på mellan tre till sex mil, vilket är ganska stora skillnader. För dig som bara ska använda bilen lite då och då kanske det räcker att kunna ladda batteriet någon gång i veckan. Men för den som åker fram och tillbaka till jobbet varje dag kanske det är värt att sätta upp en laddstolpe hemma om man har möjlighet. Kan man inte utnyttja el-motorn tillräckligt försvinner en stor del av vinsten med laddhybrid.

Hur mycket kostar en laddhybrid?

En sak man ska vara beredd på att en laddhybrid kostar mer att köpa än en vanlig bil . Det är säkert de flesta medvetna om, men det kan betala tillbaka sig på lång sikt. Dels så utgår en miljöpremie från regeringen för miljöbilar, som kan bli ganska stor. Exempelvis får man för Kias Ceed-modell omkring 40 000 kronor i miljöbonus. Men framförallt kan man spara väldigt mycket på bränslekostnaderna. Det finns dock modeller som är väldigt dyra i utgångspris, därför är det viktigt att räkna på det innan, så att det inte riskera att bli en dålig affär. På Laddhybridkollen kan man gå in och jämföra olika modeller och märken.