Så packar du bilen rätt inför semesterresan

Packa bilen rätt

Det finns många självutnämnda packexperter där ute. Men vad gäller egentligen när du vill packa bilen på bästa sett? Här under reder vi ut hur du går till väga för att packa bilen så smart som möjligt – både för människa och fordon.

Packa bilen rätt

Det första man behöver göra innan man packar bilen är att ta reda på maximal lastvikt. Det är inte tillåtet att lasta bilen över denna gräns och dessutom blir bilen svårmanövrerad och man sliter onödigt mycket på däcken. Maxlasten hittar man i bilens registreringsbevis.

Packa bilen rätt Carglass® Sverige
Ett galler mellan backluckan och övriga bilen förhindrar att passagerare träffas av föremål som slungas framåt vid en kollision.

Hur mycket du än tänker på att packa bilen rätt kan du behöva göra justeringar på bilen för att det ska vara säkert och bra för bilen att köra iväg. Till exempel kan lufttrycket i däcken behövas se över. Logiskt sätt måste däcken ha ett högre lufttryck om de ska klara en högre belastning utan att slitas för mycket.

Packa bilen säkert

Förutom att det innebär ett extra slitage på bilen kan det innebära en stor säkerhetsrisk att inte packa bilen rätt. Om lasten i bagageutrymmet till exempel är lastat för långt bak kan den vid en kollision orsaka stor skada på både bil och passagerare, eftersom rörelsekraften gör att lasten slungas framåt.

Något som många inte tänker på som en säkerhetsrisk är lösa föremål i bilen. En mobiltelefon som ligger löst i bilen väger vid en kollision i 50 km/h flera hundra kilo och kan med lätthet förstöra bilens vindruta. För att inte tala om vilka skador den kan göra på människorna i den.

Packa takbox

För takboxen gäller delvis speciella regler. För det första måste man kolla att bilens tak klarar av lasten och information om detta finns i bilens instruktionsbok. En generell regel är att inte ha den tyngsta packningen i takboxen eftersom det finns en risk att takboxen lossnar vid väldigt tung packning och hårda inbromsningar. I de flesta takboxar finns det spännband att fästa packningen med. Genom att använda dessa minimerar man risken att packningen far runt och skadas i kurvor och vid hårda inbromsningar.

Stenskott är svårt att skydda sig mot. Behöver du boka en tid för reparation eller byte kan du göra det smidigt här.

Om man packat bilen rätt kan man känna sig lite säkrare ute på vägarna. Självklart kan olyckor hända som gör att man ändå måste uppsöka en verkstad. En av de vanligaste skadorna, som ä svårt att skydda sig mot är stenskott på vindrutan. Den som drabbats av det gör bäst i att boka en tid för lagning så snabbt som möjlig, för att inte förvärra skadan. Här kan man boka en tid om man behöver hjälp med reparation eller bytte av vindruta redan idag.

Lista: Så packar du bilen rätt

  • Stuva lasten mot ryggstödet och bagageutrymmets sidor.
  • Lägg den tyngsta lasten underst och i mitten.
  • Lägg ingenting på hatthyllan, det kommer farande vid en kraftig inbromsning.
  • Lägg ingenting tungt ovanför ryggstödet, det kan flyga framåt.
  • Lägg ner last som kan tippa vid kurvor eller inbromsning.
  • Om du har en kombi rekommenderas lastnät för att förhindra att last i bagageutrymmet att åka framåt och träffa passagerare.

Källa: If.se