Guide till ekonomisk körning: så kan du tjäna hundralappar varje månad

Guide till ekonomisk körning

Med ekonomisk körning kan man spara många hundralappar varje månad. Faktum är att bränsleförbrukningen kan minska med så mycket som 20 procent. Läs vår guide här under för att lära dig hur du kör riktigt bränslesnålt.

Med oroade klimatrapporter och miljömål som ska uppnås har intresset för bränslesnål körning ökat de senaste åren. Både från politiskt håll och från privatpersoner kommer krav på bilar som drar mindre bränsle. Den största motivationen för de flesta privatpersoner, på kort sikt, är kan ske de ekonomiska fördelarna. Och det finns många enkla tips som gör stor skillnad.

Däck asfalt ekonomisk körning Carglass® Sverige
Med rätt lufttryck i däcken rullar de bättre vilket sänker bränsleförbrukningen.

Ekonomisk körning tips

Genom att använda sig av dessa tips kan man få ner sina bränslekostnader med 10-20%. Ett bra sätt att börja är att se till att bilen är hel och ren. Regelbunden skötsel och underhåll gör att bilen fungerar som den ska och du får en mer ekonomisk körning. Det är även viktigt att ha rätt lufttryck i däcken, eftersom det gör att däcken rullar bättre och bränsleförbrukningen sjunker.

En hel vindruta är A och O både för plånboken och din säkerhet. har du fått en skada på rutan – boka en tid för lagning eller byte direkt

Givetvis är det A och O att vitala delar av bilen, som vindrutan, är hel. Om man har fått en skada eller stenskott på sin vindruta och behöver laga eller byta den är det bäst att åtgärda felet så snabbt som möjligt. Annars riskerar skadan att förvärras och bli väldigt kostsam. För att boka en tid för lagning eller byte kan man klicka här.

Ekonomisk körning manuell

Nu för tiden är många bilar automatväxlade, vilket underlättar för ekonomisk körning. Har man däremot en manuell bil bör man sikta på att ligga på höga växlar och försöka växla upp tidigt. Man kan även hoppa över växlar för att spara ännu mer bränsle. Vare sig man har automat eller manuell är det en bra idé att köra mjukt och motorbromsa. Att hålla på och gasa och bromsa gör att mycket bränsle går åt i onödan vilket motverkar ekonomisk körning.

Nu i sommar är det såklart lockande att dra på luftkonditioneringen för att få en behaglig temperatur i bilen. Om man vill satsa på en ekonomisk körning är detta dock inte att föredra. Luftkonditionering kan nämligen öka bränsleförbrukningen med ungefär tio procent. På vintern är motorvärmare ett bra tips – både för att minska utsläpp och uppnå en mer ekonomisk körning.

Genom att köra på höga växlar och växla upp tidigt kan man spara mycket bränsle.

Under semestern är det många som drar iväg med fullpackad bil och ofta en takbox också. Givetvis är en fullastad bil tyngre att dra vilket leder till en högre bränsleförbrukning. Självklart behöver man ibland packa bilen tungt, men det är viktigt att försöka packa så lätt som möjligt om man vill uppnå en så pass ekonomisk körning som möjligt. Dessutom bör man ta ner takboxen så fort den inte används, eftersom den ökar luftmotståndet och därmed även bränsleförbrukningen.

Den som följer dessa tips har tagit ett stort steg till ekonomisk körning som dessutom är bra för miljön. Det viktigaste är ändå att vara säker ute på vägarna och skulle olyckan vara framme och man behöver hjälp med vindrutan går det bra att komma in på någon av Carglass® verkstäder – eller bara boka en tid online.