Fyra klockrena tips: Så blir du säker på att köra bil i mörker

Fyra klockrena tips vid mörkerkörning

När det blir mörkare ute ställs andra krav på bilförare. För att köra bil i mörker på ett säkert sätt – och minimera riskerna – krävs att man anpassar sin körning en aning. Här är fyra handfasta tips som gör dig till en säker förare i mörker.

1. Använd helljus så mycket som möjligt

De två starka strålkastarna som kallas helljus lyser upp vägen cirka 150 meter fram, men egentligen når de mycket längre. De kan till exempel lysa upp en reflex på hela 450 meters håll och är ett perfekt hjälpmedel när man ska köra i mörker.

Rekommendationen är att helljus ska användas så ofta som möjligt, utan att blända andra trafikanter. Det vill säga, ha helljusen på så fort du inte möter en bil eller riskerar att blända framförvarande bil i backspegeln. Samma gäller för tåg och spårvagnar. Undantaget är gångtrafikanter, då ska du inte blända av.

Bildkälla: Pixabay

2. Sköt om bilen

En annan viktig sak är, som alltid, att hålla bilen i gott skick. Detta blir extra viktigt när man ska köra i mörker. Om till exempel en lampa är trasig kan det förvirra övriga trafikanter och skapa onödigt farliga situationer. Var uppmärksam på bilens belysning, men även att vindrutetorkare fungerar som de ska och att vindrutan inte är smutsig eller trasig.

Bildkälla: Carglass® Sverige

Har man fått ett stenskott eller större skada på sin bil bör man åtgärda det direkt, särskilt om man ska köra i mörker. Väntar man riskerar skadan att förvärras, vilket kan leda till både farliga situationer i trafiken och en onödigt dyr reparation. Gå till vår bokningssidan för att boka en tid för reparation eller byte av vindruta redan idag.

3. Se upp för fotgängare

I en perfekt värld hade alla gångtrafikanter haft reflex och ljusa kläder på sig – vilket hade gjort dem lätta att upptäcka i tid. Tyvärr ser det inte så ut, och en fotgängare som bär mörka kläder utan reflex upptäcks inte förrän på 20-30 meters håll. Det ger bilisten väldigt lite tid på sig att bromsa eller väja vid behov – därför gäller det att vara extra uppmärksam på fotgängare när man ska köra i mörker.

Bildkälla: Pixabay

4. Fokus på vägen!

Det sista rådet gäller egentligen för all körning. Att fokusera på rätt saker är självklart alltid viktigt när man kör bil – men extra viktigt när man ska köra i mörker. Till att börja med är det en bra idé att öka säkerhetsavståndet till bilen framför. Mörkret gör det nämligen extra svårt för ögat att avgöra avstånd och hastighet, vilket är A och O när man vill vara säker i trafiken. Det är även extra ansträngande för ögat att köra i mörker, så viktigt att ta pauser under resan.

Naturligt kommer ditt öga att dras till mötande bilars helljus, men försök att istället fokusera på vägmarkeringarna. Helljusen riskerar att blända dig, men fokuserar du istället på vägmarkeringar och kantstolpar blir det lätt att orientera sig i mörkret.