8 saker du bör tänka på inför övningskörning med din ungdom

Så blir övningskörningen effektiv och säker

Körkortsutbildningen är i ständig utveckling. Det som gällde när du tog ditt körkort är antagligen omodernt idag. Så, innan du övningskör med din ungdom, ta en titt på listan här under för några riktigt värdefulla tips.

1. Fräscha upp dina egna kunskaper

Som sagt, utvecklingen går framåt när det gäller bilkörning och detsamma gäller trafikreglerna. För att du ska vara säker och lyckosam som handledare är det en bra idé att du först fräschar upp dina egna kunskaper.

2. Lämplig lärobok

Det kan tyckas uppenbart, men faktum är att en lämplig lärobok inte är en självklarhet. I och med att reglerna uppdateras med jämna mellanrum kan en bok som bara är ett par år gammal sakna information som eleven behöver.

Bildkälla: Pixabay

3. Du har ansvaret!

Under övningskörningen är det du som handledare som räknas som förare. Det innebär att du har ansvar för körningen och kan bli straffad vid en förseelse eller olycka. Det är bland annat viktigt att planera körningen väl, lära ut ett riskmedvetet körsätt och se till att eleven följer trafikreglerna.

4. Utgå från eleven

Det är viktigt att eleven kommer rätt förberedd till körningen, för att kunna ta till sig av utbildningen. Speciellt när det kommer till ungdomar är det viktigt för handledaren att utgå från elevens förutsättningar och välja lämpliga platser för övningskörningen.

Bildkälla: Pixabay

5. Sparsam körning

Miljövänlig körning är något som bör tas på största allvar för de som ska ta körkort idag. Med sparsam körning kan vi minska koldioxidutsläppen och därmed skona miljön från växthusgaser. Dessutom gör det stor skillnad för bränslekostnaderna. Eleven måste lära sig sparsam körning för att bli godkänd på körprovet.

6. Säkerheten främst

Både elev och handledare kommer att ha bra och dåliga dagar i trafiken. Som handledare kan det hända att man inte riktigt är fokuserad, eftersom det är någon annan som kör. Men allvarliga olyckor har hänt vid övningskörning, så det gäller att alltid sätta säkerheten först som handledare.

Bildkälla: boka en tid för lagning eller byte så fort du upptäcker skadan.