10 vanliga missar som kan orsaka skador när du tvättar din bil

Så tvättar du rätt

Att hålla sin bil ren är både trevligt och ökar livslängden på fordonet. Men det finns några saker man bör undvika för att inte riskera att skada bilen. Här är 10 vanliga fel som kan orsaka stora skador vid biltvätt.

1. Gammal tvättsvamp

Det första man bör försäkra sig om är att man har en fräsch tvättsvamp. Även om den ser ny ut kan det finnas sand eller småstenar i den som med lite otur kan repa lacken på din bil.

Tvätta bil Carglass® Sverige
Bildkälla: Pixabay

2. Tvätta inte i solljus

Det kan vara härligt att stå i solsken och tvätta sin bil. Men man bör vara beredd på att vissa medel, som till exempel avfettnigsmedel, kan skada lacken om den används på en varm yta.

3. Försiktig med motorn

En ren och fin motor är en tillgång för din bil. Men se upp med att få in vatten på fel ställen. Om du är inte är helt säker så är det bäst att låta bli och tvätta absolut inte motorn när den är igång.

4. Var noggrann med förtvätt

Både biltvättar och ”tvätta själv-program” innehåller ofta en förtvätt. Det är för att allt lös smuts ska försvinna innan man går på med svampen eller borstarna. Var noga med detta så minimeras risken för skador på lacken.

Tvätta bil Carglass Sverige

5. Avfettning

Avfettning är ibland helt nödvändigt för att få bort vissa fläckar. Men låter man de verka för länge, speciellt i solljus, kan det göra skador på lacken. ”Lagom är bäst” är det bästa rådet här.

6. Tvätta inte på gatan

När man tvättar bilen rinner en massa skadliga ämnen av och hamnar, vid tvätt på gatan, mitt i naturen. Åk istället till en tvätthall där avfallet kan tas hand om på ett lämpligt sätt. På många håll är det till och med förbjudet att tvätta bilen på gatan.

7. Vax= färre tvättar

Att vaxa bilen kan kännas tråkigt och tidskrävande. Men lägger man lite tid på detta behöver man inte tvätta bilen lika ofta. Vax stöter bort smuts bättre och gör att bilen inte blir smutsig igen lika snabbt.

Bildkälla: Pixabay

8. Använd rätt produkter

Det finns många husmorsknep när det kommer till att tvätta bilen. Ett av dem är att använda diskmedel till att få bilen ren. Det må vara en bra fettlösare men risken är att diskmedlet torkar ut lacken och gör den mer sårbar. Vill man ha ett prisvärt alternativ finns det flera bra bilschampon till ett rimligt pris.

9. Fuska inte med fälgarna

Ett av de krångligare ställena att komma åt på bilen är ofta fäljarna. Men fuska inte här, smuts som lämnas kvar biter sig oftast fast och blir bara svårare att få bort med tidn. Ett bra sätt att komma åt är att använda en bra fälgtvätt och diskborste.

10. Högtryck kan förstöra

En högtryckstvätt är ett effektivt verktyg för att få bort smuts på bilen. Men om man använder den fel kan den gör mer skada än nytta. Stå inte för nära och använd ett munstycke med lagom hård stråle. Vissa högtryckstvättar kan ha så stark stråle att de gör bucklor i plåten.

Tvätta bil Carglass®
Bildkälla: Pixabay

Fem anledningar att laga vindrutan direkt

Bidrar till bilens hållfasthet

• Stöttar upp karossen om bilen voltar

• Förbättrar sikten

• Fungerar som stöd mot krockkudden

Se till att kontakta Carglass® så fort du upptäcker en skada på vindrutan. Klicka här för att boka en tid redan nu.