7 superheta elbilar att ha koll på inför 2021

Det pågår en el-revolution på bilmarknaden. Fler och fler tillverkare satsar på olika former av hybrider, laddhybrider och rena elbilar. År 2021 ser ut att bli ett extra hett år på marknaden – här är sju riktiga pangmodeller som når svenska marknaden under 2021.

1. Tesla modell Y

Denna modell är redan lanserad i USA där den gör supersuccé. Den är planerad att släppas i Europa i början av 2021 och, som med mycket annat, väntas den svenska publiken ta emot Tesla modell Y med samma entusiasm som amerikanerna. Modellen väntas ha en räckvidd på 480-540 km och kosta ungefär 630 000 kr.

Tesla modell Y har gjort succé i USA – i början av nästa år lanseras den i Europa.

2. Volkswagen space vizzion

Det här är en modell som är inne i ett tidigt skede och inte mycket är känt om modellen. Men det ska vara en familjekombi och väntas ha en räckvidd på uppåt 590 km. En ”produktionsintroduktion” är planerad till slutet av 2021.

Även Volkswagen satsar på elbilar – denna gång blir det en kraftfull familjebil (bilen på bilden är en tidigare modell från Volkswagen).

3. Renaults e-SUV

Enligt uppgift till franska medier ska Renaults e-bilar utökas med en SUV till nästa år. Det är inte mycket som är klart, men ryktena säger att toppmodellen kommer att ha en räckvidd på upp till 550 km. Renault ska ha utgått från det populära Morpheuz-konceptet (ovan) när de tagit fram sin nya el-SUV.

4. Skoda Enyaq

Skoda satsar på barnfamiljerna nästa år och lanserar sin första familje-elbil.

Skoda slår på stort och lanserar sin första familje-elbil. De utgår från sitt tidigare så populära koncept Skoda Vision iV. Den får en räckvidd på 500 km och ska vara extra snabb att ladda. Leveranser är planerade att starta tidigt 2021.

5. Rivian R1T

Här är en riktigt spännande uppstickare. En pick-up som har skapat rubriker sedan dag ett och har backning av bland annat Amazon. Lanseringen planerades egentligen tidigare, men har fått skjutas upp till 2021. Kapaciteten på bien är enorm med upp till 650 km räckvidd och 0-100 på 3 sekunder. Den ska också kunna lasta 800 kg eller dra en släpvagn på 5 ton.

Från uppstickaren Rivian kommer ett riktigt monster till Pickup i början av 2020.

6. Lucid air

Här är en riktig lyxbil som är ämnad att locka affärsmän som vill kunna ta sig fram lika lyxigt på marken som i luften. Kanske ligger det i tiden när allt fler väljer att begränsa sitt flygande.

Men det är inte bara en lyxig yta, prestandan är också riktigt bra. Räckvidden ska vara cirka 60 mil och den kraftfulla motorn ska klara 0-100 på låga 2,5 sekunder.

7. GMC Hummer

Efter några års paus i produktionen är vräkiga Hummer tillbaka – och nu med en elbil. Med sina 1000 hästkrafter ska den klara 0-96 km/h på cirka 3 sekunder. Inte så mycket är känt kring bilen, som kommer att visas mer ingående i höst. Men räkna med att det blir något alldeles extra som kommer ut på marknaden i slutet av 2021.